Makrotápanyagokról bővebben

A diétákkal kapcsolatban gyakran halljuk azt, hogy számolni kell a kalóriákat, ami nagyon jó ötlet, de ijesztő lehet annak, aki kezdőként vág bele a diétájába / életmódváltásába. Ráadásul nem csupán a kalória mennyisége, hanem a minősége és a makrotápanyagbeli összetétele is fontos. Ez garantálja a diéta sikerességét!

A makrotápanyagok a fehérje, zsír és a szénhidrát hármasának a gyűjtője, amiknek az arányai / összeállításai teszik lehetővé a fogyást, súlymegtartást, rosszabb esetben a hízást. Az arányok mindig annak függvényében legyenek összeállítva, hogy éppen mi a jelenlegi célunk!

Fogyás, szálkásítás, izom építés, súlymegtartás? Mindent az határoz meg, hogy éppen mi a hosszútávú célod, valamint az, hogy jelenleg milyen testedzést végzel, vagy fogsz végezni.

Saját véleményem szerint a legjobb erre a BMR számítás, amely a kor, magasság és a súly adataiból kiszámolja a napi kalóriaszükségletet, bár hozzátenném, hogy ez elég informatív jellegű. A még pontosabb értékhez javasolt tudni a testzsírszázalékot, hiszen a BMR számítás nem veszi figyelembe az alkati sajátosságokat, valamint ezután érdemes meghatározni a napi aktivitás szintet, hiszen ez tovább formálhatja a napi bevitt kalória mennyiségének a számát.

Nem győzöm elégszer hangoztatni, hogy legyünk mindig nagyon őszinték magunkhoz, és ne sunnyogjuk el magunk előtt azt, hogy mennyit mozgunk egy nap, hiszen a téves információ téves értéket ad, és a diéta sikeressége itt áll vagy bukik.

Az alábbi szorzási technikával kiszámolhatjuk, hogy a testmozgás arányaihoz hogyan tudjuk igazítani a kalória igényünket:

  • Minimális testedzés vagy ülő életmód esetén: BMR x 1,2
  • Aktív testedzés esetén: BMR x 1,4
  • Extrém terhelés, fizikai munka, sportolók esetén: BMR x 1,9

Rengeteg BMR index található az interneten, így könnyedén kiszámíthatjuk a hozzávetőleges kalória szükségletünket, ezután pedig hozzáigazíthatjuk az alkati sajátosságunkhoz és a mindennapi életvitelünkhöz.

Ami nagy segítség lehet a mindennapokban, főleg a diéta kezdetén, az pedig az étkezési napló, két okból is!

Egyrészt remekül átlátni, hogy miből, mikor és mennyit viszünk be, másrészt könnyebben megtanulható egyes ételek kalóriatartalma, ami ad egy tudást és magabiztosságot, hogy később étkezési napló nélkül is boldogulhassunk a mindennapokban a saját személyre szabott kalóriaszükségletünkhöz és makrotápanyag igényünkhöz igazítva.

Erre a célra már rengeteg telefonos applikáció lehet a segítségünkre, ahol arra is van lehetőség, hogy magát a receptet beírva kapjuk meg az összetevők makrotápanyag tartalmát. A fokozatosság kiemelten fontos, ne egyik pillanatról a másikra álljunk át, hanem törekedjünk arra, hogy legyen átmenet a régi életmódunk és az új célunk közt!

A hirtelen jött kalóriadeficit arra sarkalja a szervezetet, hogy saját raktáraiból pótolja a különbözetet, ezt a ballanszt pedig nem zsírból, hanem a könnyen bontható izomból fogja megtenni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.